• Chinese bedrijven importeerden vorig jaar fors meer nieuwe chipmachines, zo blijkt uit berekeningen van persbureau Bloomberg.
  • De bedrijven voeren hun investeringen flink op om nieuwe Amerikaanse beperkingen voor de Chinese halfgeleiderindustrie voor te zijn.
  • In december steeg de Chinese import van apparatuur van het Nederlandse ASML met bijna 1.000 procent ten opzichte van een jaar eerder.
  • Lees ook: ASML verliest vergunning voor export van bepaalde chipmachines naar China, bevestigt techbedrijf

De Chinese import van chipmachines is vorig jaar flink gestegen, en die apparaten werden voor een groot deel gekocht in Nederland.

Bedrijven in China voerden hun investeringen in nieuwe apparatuur flink op om nieuwe Amerikaanse beperkingen voor de Chinese halfgeleiderindustrie voor te zijn.

De import van de machines die worden gebruikt om computerchips te maken steeg in 2023 met 14 procent tot bijna 40 miljard dollar. Het gaat om het op een na hoogste jaarbedrag in gegevens die teruggaan tot 2015, komt naar voren uit berekeningen van financieel persbureau Bloomberg op basis van douanegegevens.

Het Nederlandse ASML is koploper in de wereld voor de ontwikkeling van chipmachines, vandaar dat vooral China’s import uit Nederland volgens Bloomberg flink toenam.

In december steeg de import van de apparatuur uit Nederland met bijna 1.000 procent ten opzichte van een jaar eerder naar 1,1 miljard dollar, omdat bedrijven zich haastten met aankopen voordat er weer nieuwe beperkingen ingingen.

VS willen geavanceerde technologie bij China vandaan houden

Via handelsbeperkingen probeert Washington het moeilijker te maken voor de Chinese bedrijven om toegang te krijgen tot de machines die nodig zijn om de krachtigste chips te maken. Van tijd tot tijd worden er weer nieuwe Amerikaanse maatregelen aangekondigd.

Lees ook: VS bepaalt of ASML chipmachines mag exporteren naar China, ook als een Nederlandse machine slechts 1 Amerikaans schroefje bevat

De Amerikanen willen dat er geen geavanceerde chiptechnologie naar China wordt geëxporteerd om te voorkomen dat de Chinezen die technologie kunnen gebruiken voor militaire doeleinden.

Ook door de Nederlandse overheid zijn vorig jaar nieuwe beperkingen bekendgemaakt. Zo mag ASML meerdere van zijn geavanceerde machines inmiddels niet meer leveren aan Chinese bedrijven.

LEES OOK: ‘Ex-medewerker ASML die bedrijfsgeheimen stal, ging daarna voor Huawei werken’